Hoe het mijn eigen gezondheid gaat? Die vraag krijg ik de afgelopen dagen veel van mensen om mij heen. Ik neem jullie kort mee in een kijkje in mijn eigen keuken en geef tips hoe je nu kunt handelen als je een medewerker hebt die in de risicogroep zit.

Het antwoord op de vraag is net zo makkelijk als dat het complex is. Het korte antwoord is namelijk: balans houden. Het complexe antwoord zit hem in de balans tussen belasting en belastbaarheid.

Even terug naar mij zelf. De bewuste maandag na de eerste grote persconferentie  heb ik thuis gewerkt, muren kwamen op mij af. Ik heb thuis geen goede werkplek en dat gecombineerd met wat stress… ieder uur nam de pijn toe. Tijd voor actie! De situatie verandert, dus mijn balans verandert. Dan ga ik zelf kijken hoe ik die verandering op ga vangen. Doe ik dat niet, weet ik dat het verder fout gaat en mijn reuma alleen maar heftiger wordt.

Belastbaarheid is wat iemand kan, belasting is wat iemand doet

Om te beginnen bij de belastbaarheid. Wat ik al aangaf, de stress neemt toe. Niet alleen bij mij, bij velen. Dat ongemakkelijke gevoel, onheilspellend. “Hoe lang gaat dit duren? Wat gaat er nog meer op ons af komen?” Geen idee. Dan weet ik dat ik mijn verhaal kwijt moet kunnen om te relativeren. Ik bel een vriendin en vertel hoe het echt met me gaat en het lucht op. Fijn! En ik ben meteen gestopt met het nieuws continu willen volgen. Eén keer per dag is meer dan voldoende. Daarmee ook een focus op positiviteit, zonder het negatieve dat er is te bagataliseren.

Mijn voeding, tja heel eerlijk daar had ik de laatste tijd te weinig aandacht voor. Ik koos vaak voor ‘even snel’. Dat moest nu veranderen. Iedere dag vers koken, ontbijt en goede lunch. Voor iedereen is dit anders. Maar als je eerlijk bent, is er altijd wel iets waar verbetering mogelijk is.

Ritme. Ook zo iets waar je zelf invloed op hebt en wat invloed heeft op belastbaarheid. Goed ritme, betekent meer aan kunnen. Dus, iedere dag om 9 uur aan het werk. Langer uitslapen helpt echt niet! Maakt alleen maar vermoeider. Om uurtje of 5 naar huis (voor corona tijd werkte ik regelmatig ’s avonds door!). Heel goed om deze ook na corona er maar in te houden. Waar ik normaal rond half 11 ga slapen doe ik dat nu een uur eerder. Op deze manier pak ik meer rust.

Dan de belasting. Door dat ik mijn ritme aanpas, doe ik automatisch ook minder. Ik maak keuzes, wat moet echt nu en wat kan wachten? Stiekem kan er heel veel wachten! Altijd fijn dat besef.

Medewerker met reuma in de risicogroep?

Heb je nou zelf een medewerker in de risicogroep. Dan kun je je medewerker hierbij helpen. Bekijk samen hoe de belasting moet en kan zijn de komende tijd. Ben realistisch daarin. Liever nu iets aan de onderkant gaan zitten en merken dat het goed gaat, meer werk kan altijd nog. Spreek ook samen af hoe en waarover je communiceert. Corona is geen vrijbrief om niet meer te gaan overleggen met elkaar. Juist nu is het heel belangrijk dat duidelijk is wat je van elkaar verwacht. Spreek dat ook uit. Wanneer verwacht je een update? Hoe reageer je als je medewerker een slechtere dag heeft en niet kan werken of minder kan doen?

Voor de belastbaarheid kan het al enorm helpen als je dat luisterend oor kunt bieden. De angst die er heerst is normaal, maak duidelijk dat je medewerker daar niet alleen in staat. Probeer het gesprek positief te eindigen. Na stil gestaan te hebben bij de angst, mag er ook ruimte zijn voor luchtigere zaken.

Kom je er zelf niet uit? Plan een afspraak in voor een zoomconsult en ik help graag.

Dit blog verscheen eerder op Linkedin