In een eerder artikel ben ik ingegaan op ontspannen. Eén van mijn tips is om te focussen. Door te focussen kun je makkelijker ontspannen en door te ontspannen kun je makkelijker focussen. Klinkt goed, toch?

Maak keuzes

Hoe graag je het ook zou willen, je energieniveau is minder dan je zou willen door je chronische aandoening. Geef hier aan toe door keuzes te maken. Wat blijf je nog doen? Wat kost meer energie dan het je oplevert? Het kunnen ook tijdelijke keuzes zijn om een periode te overbruggen. De afgelopen periode heb ik zelf hard gewerkt om mijn bedrijf op te starten. Om dat te kunnen doen, heb ik andere dingen aan mij voorbij laten gaan. Voor mij zelf geldt, liever één ding goed, dan twee dingen half. Hoe moeilijk ik het soms ook vind ik dat ze niet alle twee goed kan doen.

Focussen

Heb je je keuzes gemaakt? Mooi! Dan is het nu belangrijk dat je daar op gaat focussen. Stop de beperkte energie die je hebt, in de dingen waar je voor gekozen hebt. Het is ontzettend zonde om energie verloren te laten gaat door te denken ‘had ik nou toch maar’. Je hebt goed nagedacht over je keuzes, vertrouw daar op. Geef het dan nu een kans. Voelt je keuze uiteindelijk niet goed voor je. Wie houdt je dan tegen terug te komen op je keuze? Het zijn jouw eigen keuzes en van niemand anders.

Laat anderen het weten

Als je anderen niet mee neemt in je keuzes, zal je ook geen begrip hoeven te verwachten. En ook geen hulp. Ik had mijn werk nooit zo kunnen doen, wanneer ik mijn werkgever niet had verteld over mijn plannen om voor mijzelf te beginnen. Hiervoor deed ik mee aan de selectieronde van de Bart de Graaff Foundation. De eerste deadline daarvoor was twee dagen voor de Reuma Walk. Ik kan je verzekeren, die laatste dagen voor zo’n grote dag zijn druk. Erg druk. De Reuma Walk is goed gegaan en de deadline ook gehaald. Dat was mij niet gelukt zonder de hulp. Die had ik dan weer niet gehad, als ik niets verteld had.

Geniet

Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je blijft genieten. Soms ga ik bewust over mijn grens heen. De pijn hebben we toch wel.  Mijn motto daarin ‘als je een leuke dag hebt gehad en je betaalt de dag later de rekening met de pijn. Je krijgt korting op die rekening als je terugdenkt aan de mooie dag en herinnering’.

Heb jij nog tips? Geef maar door!