Sinds ik zelf mijn klachten heb, heb ik ook aardig wat bedrijfsartsen gezien. Op een gegeven moment stond ik voor de keuze na bijna 2 jaar ziektewet (voor 10%): doorzetten en naar het UWV of minder gaan werken en uit de ziektewet. Op advies van een bedrijfsarts destijds koos ik er voor om minder te gaan werken. Waar doe je nou verstandig aan? Wanneer meld je je ziek met een chronische aandoening? Ik neem je mee in een aantal overwegingen en de mogelijke consequenties.

 

Wat doe jij als je thuis komt en je hebt lekkage?

Vorige week kwam ik mijn praktijkruimte binnen en hoorde een raar geluid dat ik niet direct kon plaatsen. Toen bleek dat ik geen water had, was ik er snel achter. Een gigantische waterlekkage door de kou. Gelukkig had ik er zelf minder last van, behalve een paar dagen geen water. Jij vindt het vast ook heel logisch dat de verzekeraar inmiddels ingeschakeld is. Toch? Waarom dan niet als we ziek zijn? Ik kan een aantal redenen bedenken.

Mijn werkgever weet helemaal niet dat ik een chronische aandoening heb en dat wil ik zo houden

Dat kan een keuze van je zijn. Met een chronische aandoening komt veel bij kijken, naast de pijn heb je vaak nog te maken met verminderde energie. Hoe fijn zou het zijn, wanneer je af en toe een dag rustig aan kan doen. Dan moet het wel bekend zijn bij je werkgever. Zelf heb ik vanaf het begin gekozen om eerlijk te zijn naar mijn werkgever. Daarbij moet ik wel toegeven dat ik al bij deze werkgever werkte, toen mijn klachten begonnen. Al had ik het voor mijzelf willen houden, dat was me simpelweg niet gelukt. Voordeel daarvan, iedereen op mijn werk leefde mij en op wat kleine dingen na heb ik weinig onbegrip daarbij ervaren. In een gesprek over hoe het ging, gaf ik al een keer aan dat ik aardig aan mijn grenzen zat. Erg moe en veel pijn. Lastig op zo’n momenten om mijn balans goed te houden. Een week later, heb ik me ziek gemeld. Binnen 5 minuten had ik mijn werkgever aan de telefoon, omdat hij wist hoe moeilijk ik dat vond. Hij complimenteerde me voor het feit dat ik het gedaan had en dat ik voor mezelf gekozen had. We hebben toen ook besloten dat ik een intensief project over zou gaan dragen aan een collega. Heel waardevol zo’n contacten!

Vorige week kon ik nog wel mee leuke dingen doen. Wat moeten mijn collega’s nou wel van mij denken?

Bij veel chronische aandoeningen heb je met een grillig verloop te maken. Niet iedere dag is hetzelfde en al helemaal niet te voorspellen. Het helpt wanneer je dat ook uitlegt aan je collega’s. Ben jij ook zo streng voor jezelf? Wel altijd op je werk alles willen doen om dan bijna geen energie meer te hebben voor de leuke dingen? Best zonde. Je houdt het ook niet vol. Ook jij hebt het nodig om leuke dingen te doen. Die borrel met je collega’s, afspreken met vrienden, naar dat ene festival waar je al jaren niet meer bent geweest door de pijn. Gun jij jezelf leuke dingen? Neem je collega’s door de tijd heen mee in welke afwegingen je maakt, voordat je iets gaat doen. Daarmee kweek je al meer begrip. En uiteindelijk, als jij het voor jezelf kunt verantwoorden, is het dan echt zo belangrijk wat je collega’s ervan vinden. Jij bent de enige die aanvoelt wat kan en wat niet kan.

Ik wil helemaal niets met het UWV te maken hebben

Zoals ik in de inleiding al aangaf, stond ik ooit voor de keuze. In de ziektewet blijven of minder gaan werken en uit de ziektewet. Ik koos toen voor het laatste. Achteraf niet de meest verstandige. Het idee van een chronische aandoening is, dat het niet beter wordt. Dat is wel duidelijk. Toch had ik toen nog ergens de ietwat naïeve hoop dat het wel beter zou gaan. Niet dus. Binnen een halfjaar dat ik minder was gaan werken, ben ik (toch) weer deels in de ziektewet beland. Toen het hele traject doorlopen van 2 jaar en uiteindelijk bij het UWV terecht gekomen. Alleen dan telt die contractaanpassing die ik gedaan had totaal niet mee. Terwijl ik die aanpassing niet gedaan zou hebben wanneer ik geen gezondheidsproblemen had gehad. Ik heb mezelf dus letterlijk in mijn eigen vingers gesneden, niet handig. Ik wist niet wat me te wachten stond bij het UWV en las wel veel horrorverhalen. In een volgend blog ga ik daar uitgebreider op in. Wat staat je te wachten vanaf je ziekmelding tot je beoordeling bij het UWV.

Wat doe jij?

Uiteindelijk, wat niet gaat, dat gaat niet. Je gezondheid is het allerbelangrijkste. Door op tijd voor jezelf te kiezen, kun je erger voorkomen. Zit jij (deels) in de ziektewet? Of meld je je af en toe ziek? Ik hoor graag je ervaringen.

Aranea Advies, werk(t) met reuma.