Ik geef het maar direct toe, ik ben lang bang geweest. Waarvoor? Het idee dat ik door mijn reuma ontslagen zou worden. Want ja, ik ben vaker ziek. Ik kom soms wat later op mijn werk. Ik moet vaker naar een ziekenhuisafspraak. En die zijn ontzettend handig te plannen. Niet dus. Kortom, ik ben een dure werknemer. Toch? Kortom, ik zag beren op de weg. Ik moest terugdenken aan een opmerking van een collega ‘wat voor beren zijn dat dan? Zijn het ijsberen, bruine beren of zijn het eigenlijk knuffelberen’.

Rationele Emotieve Therapie

In mijn vorige artikel nam ik jullie mee door de Cirkel van 8, een coachmodel dat ik graag toepas. Deze keer licht ik de Rationele Emotieve Therapie (RET) toe aan de hand van een voorbeeld. Vaak gaan we ervan uit dat een gevoel komt, naar aanleiding van een gebeurtenis. Maar hier zitten je eigen gedachten toch écht nog tussen. Rationele Emotieve Therapie helpt je om je belemmerende gedachten om te buigen naar helpende gedachten.

Je gedachten bepalen hoe je je over een situatie voelt, niet de situatie zelf. Met Rationele Emotieve Therapie (RET) kun je dit goed duidelijk maken.

A – Gebeurtenis

Mijn eigen angst werd behoorlijk versterkt op het moment dat mijn werkgever een advocaat had ingeschakeld voor advies. De vraag was ‘wat is verstandig om te doen met mijn contract, nadat ik 2 jaar in de ziektewet heb gezeten’. De eerste 3 adviezen kwamen eigenlijk op hetzelfde neer, zorg dat ze ontslag neemt. Die brief kreeg ik op een vrijdagmiddag onder mijn ogen.

Je hebt vast zelf ook ooit een situatie gehad waar je niet blij mee was. In deze stap is het belangrijk om objectief naar de situatie te kijken. Hoe zou iemand anders die toekijkt de situatie beschrijven? Met andere woorden, omschrijf de situatie zo feitelijk mogelijk. Stap eens in die helikopter, wat zie je dan.

B – Irrationele gedachten

Die hoef ik niet uit te leggen, toch? Van alles ging door mijn hoofd, maar de belangrijkste was toch wel: ‘Zie je nou wel, ze willen van me af. Ik ben alleen maar lastig en te duur.’

In een dergelijke situatie gaan er veel gedachten door je heen, onbewust of bewust. Schrijf ze eens op. Hou je vooral niet in. Het hoeft niet perfect. Heb je een lijstje? Mooi. Kies dan één gedachte waarmee je verder aan de slag wilt. Heb je de smaak te makken? Dan kun je altijd nog de volgende gedachte oppakken.

C – Gevoel

Onzeker, boos, gefrustreerd, verdrietig. Zoals ik aangaf, die brief kreeg ik op een vrijdag te lezen. Ik geloof niet dat ik je uit hoef te leggen hoe dat weekend mij af ging. Wat voelde ik me verrot. Dat mag duidelijk zijn.

Wat voor gevoelens komen bij jou boven door je gedachten. Dit gevoel komt dus niet door de situatie zelf. Door het op te schrijven, maak je het vaak makkelijker voor jezelf. Je neemt echt de tijd om hier bij stil te staan.

D – Uitdagen

Nu komt het.  Je gaat die ene gedachte die je uitgekozen hebt, uitdagen. Een gedachte uitdagen? Ja! Bij deze stap is het belangrijk om écht kritisch te durven zijn op je eigen gedachte. Met als belangrijkste vragen:

  • Is het waar wat ik denk?
  • Is het helpend wat ik denk?

In mijn situatie. Wil mijn werk wel echt van mij af? Wat waren die andere adviezen van de advocaat? Klopt het wel? Hoe denkt mijn werkgever eigenlijk over die adviezen? Heeft mijn werkgever al aangegeven de adviezen op te volgen?

Wanneer je zelf helemaal meegezogen bent in je gevoel, is dit niet makkelijk. Het kan helpen dit met iemand samen te doen. Vraag iemand die je helemaal vertrouwt. Hoe kijkt hij of zij tegen de situatie? Natuurlijk kon ik niet veel anders dan concluderen, dat het advies van de advocaat nog maar een advies was. De conclusie die ik eraan verbond (ik word ontslagen), hoefde helemaal niet zo te zijn.

E – Effectieve nieuwe gedachten

Ik doe mijn werk goed, dat is wat telt. Ik heb helemaal geen aanwijzingen dat ik ontslagen zou worden. Zomaar wat gedachten die mij wél hielpen om verder te kijken.

Wat zou jou wel helpen? Welke gedachten kunnen je wanneer je een vergelijkbare situatie komt, ondersteunen. Hou het zo concreet mogelijk. Daarmee hou je het ook dicht bij jezelf. Tuurlijk kunnen gedachten als ‘ik mag er zijn’ je helpen, maar je loopt wel het risico dat het te vaag blijft voor jezelf.

F – Nieuw gevoel

Het gaf mij rust om te beseffen dat het een advies is. Ik was nog helemaal niet ontslagen. Die gedachten had ik toch echt zelf bedacht. Nog sterker, zo lang ik nog met die gedachten liep, deed ik mijn werk ook minder goed. Want hee, daag focus. Daarmee hield ik het zelf nog in stand ook. Lekker nuttig.

Gelukkig kwam ik een week later al over de brief in gesprek op mijn werk. En wat was de reactie ‘ja, die adviezen van die advocaat, dat gaat we natuurlijk niet zo doen hè! Die zijn zo ongunstig voor jou, dat gaan we niet doen. We gaan samen wel verder kijken naar andere opties’. En daar zijn we goed uitgekomen, gelukkig.

Kun jij van je gedachten knuffelberen maken?

Geef toe, knuffelberen zijn toch veel leuker dan ijsberen of bruine beren? Gedachten hebben we toch wel, heb niet het idee dat je je gedachten stop kunt zetten. Je kunt wel zelf invloed uitoefenen hoe je met je gedachten omgaat.

Loop jij rond met gedachten waar je niet verder mee komt? Ik kan je helpen, laat mij je spiegel zijn en samen eens kritisch die gedachten onder de loep te nemen. Het lucht sowieso op.

Afspraak maken